" Etkö kestä kritiikkiä kun eivät edes anonyymit saa kommentoida blogiisi? "

Oon tässä jo pidemmän aikaa miettinyt postausta tästä blogin pitämisen haittapuolesta. Ja aloinkin tässä sitten kunnolla miettimään, ja päädyinkin sitten kiroittamaan siittä. 
Blogin pitäminenhän sisältää valitettavasti näitä nimettömiä kommentoijia, jotka haluavat vain loukata kirjoittajaa. Jotka oikeasti ajattelevat, että blogin kirjoittajan on otettava vastaan ja julkaistava kaikki kommentit, olivat ne sitten asiallista kritiikkiä, tai täysiä loukkauksia. Mä väitän, ettei tässä "blogimaailmassa" yksikään, varsinkaan vähänkään tunnetumpi blogi säästy näiltä ikäviltä kommentoijilta, joilla ei ole tarkoituksena mikään muu kuin loukkaus. 
Haluaisin ottaa sen nyt esiin teidän lukijoiden kanssa, mitä mieltä te olette?

Minun mielestäni on kaksi tapaa kommentoida. Ensimmäinen tapa on asiallisesti ja ystävällisesti. Tämä tapa voi sisältää sitä oikeaa kritiikkiä, parannus ehdotuksia, mielipiteitä ettei joku juttu toimi. Yleensä tämä tapa sisältää myös perustelut, miksei se jokin toimi, mitä pitäisi parantaa, ja miksi. 
Sitten onkin tämä toinen inhottava ja ennenkaikkea säälittävä tapa kommentoida. Eli kommentoidessa, kommentin kirjoittajalla ei ole mielessä mikään muu kuin loukkaus. 

Näitä loukkaus- kommentteja näkee nykyään blogi maailmassa hurjan paljon. Yleensä, mitä suositumpi blogi on, sitä enemmän ja töykeämpiä kommentteja sieltä voi lukea. Kuitenkaan ei koskaan nimellisenä. Itse olen sulkenut blogistani sen mahdollisuuden että tänne voisi kommentoida nimettömänä, ja se on suuresti rajoittanut näitä inhottavia kommentteja. En muista saaneeni varmaan yhtäkään inhottavaa kommenttia sen jälkeen, kun tein anonyymien kommenteista lopun. Tästä tosin olen kuullut kysymyksen:
" Etkö kestä kritiikkiä kun eivät edes anonyymit saa kommentoida blogiisi? " 

Kyllä minä kritiikin kestän. Mutta loukkauskia, minun ei edes tarvitse kestää eikä sietää. Ei kenenkään meistä tarvitse. En edes ymmärrä sitä logiikkaa, kuinka joku ajattelee " Tuon pitää kestää minulta tuntemattomalta ihmiseltä nyt kunnon loukkauksia, ja julkistaa ne kaikille, ja vastata siihen niin että hän näyttää pahan olonsa ja minä olen onnistunut kommentissani ".Mitä heidän päässään oikeasti kirjoittamis hetkellä liikkuu? Muuta kuin se että he tuntevat itsensä huonommaksi kuin se kenelle kommentti on osoitettu. Mikä muu muka saisi ihmisen kirjoittamaan toiselle loukkauksen? Ei kauheasti jää kyllä vaihtoehtoja. 

Se että suljin anonyymien mahdollisuuden kommentoida, ei ole silti estänyt nimettömien loukkauksia minun kohdallani täysin. Nämä ihmiset ovat osanneet nyt ottaa yhteyden minuun Fromspringin kautta. Heillä näkyy oikeasti olevan niin pakottava tarve loukata toista, että kaikki mahdolliset reitit, miten saisi nimettömän kommentin perillle, on otettava käyttöön. 


Mitä sitten on se rakentava kritiikki? Minun mielestäni se on sitä, että kommentoidaan toiselle jotain kritiikkiä, mutta tehdään se asiallisesti. Siinä tarkoituksena ei ole mikään henkilökohtainen loukkaus, niinkuin tässä toisessa tavassa kommentoida. Vaan, siinä ehdotetaan jotain parannusta, kerrotaan jos kommentin lähettäjän mielestä jonkin ei toimi tai jokin ei sovi. Tai kerrotaan vaan asiallinen mielipide ettei jostakin asiasta vaan yksinkertaisesti pidä. Nämä ovat usein niitä perusteltuja kommentteja. Toisin kuin ne loukkaukset. Niissä ei ole mitään perustelua, koska niille ei ole mitää muuta syytä kuin se että toista halutaan loukata. Yleensä vielä niinkin säälittävästi että etsitään hänestä se arka kohta mihin sen puukon sitten voisi lyödä.

Aika usein näkee myös, että nämä ihmiset jotka hakevat kommentillaan toiselle vain pahaa mieltä. Piiloutuvat sen taakse että " se oli vain kritiikkiä ". Vaikka todellisuudessa molemmat osapuolet tietävät sanomattakin, että kommentti on tarkoitettu ainoastaan tuomaan toiselle pahaa mieltä. 
Mulle blogin kanssa on tullut myös toinen ikävä puoli. Liittyen kuitenkin samaan asiaan. Eli toisen mielen pahoittamiseen tarkotuksella. Olen bloggaamiseni alusta asti saanut  loukkaavia kommentteja myös ihmisiltä, kenet minä tunnen/tiedän. Samalla paikkakunnallahan niistä suurin osa asuu, ja kun on samaa ikäluokkaa niin on tullut jossain jutuissa oltua tekemisissäkin. Tämähän kuitenkin on niin helppo tapa loukata toista netin kautta nimettömänä. Kuitenkin kyllä se on minunkin tietooni usein tullut kuka on ollut asialla. Olen melkeimpä sataprosenttisen varma, ettei kukaan ole heistä ollut yksin asialla, vaan aina ollaan oltu porukalla, vaikka minä olen ollut yksin. Ymmärtäisin tuollaisen vuosia jatkuvan vihan pidon, JOS siihen olisi syy. Mutta eipähän siihen ole. Suoraan sanottuna, minulla ei noista porukoissa olevista ihmisistä mitään ketään heistä vastaan kun he ovat yksin. Mutta se että he ovat porukalla minua vastaan ja yrittävät mahdollisimman paljon minua loukata, (edelleenkin ilman syytä..) on säälittävää. 

Olisipa tämä edes vain sitä kertaluontoista. Mutta kun jatkuvasti kuulen kuinka he nauravat (taaskin porukalla..) julkisesti blogiani, pilkkaavat sitä ja kaikki tämä vain siksi että he haluavat mua loukata edelleenkin ilman sitä syytä. Viimeisimpänä he ovat nauraneet sitä kuinka mainitsen Juuson blogissani monta kertaa. 
Mitähän ihmeellistä siinä nyt on? Seurustelukumppanista puhuminen ja hänestä kuvien julkaiseminen omassa blogissa on minun mielestäni ainaki ihan täysin normaalia. Oudompaa se olisi jos en siittä koskaan mitään puhuisi tai mainitsisi. 

Tarvitseeko tuollainen tyttöporukka oikeasti jonkun heidän mielestään heikomman tytön puheenaiheksensa? Tytön joka koskaan ei heille mitään pahaa ole tehnyt eikä halunnut. Muuta kuin kaveria halunnut olla. Eikö tuollaisella tyttöporukalla oikeasti ole muuten hyvä olla, kun yrittämällä nujertaa ja loukata toista? Ja kuluttamalla ihan aikaa siihen suunnitteluun ja pohtimiseen että mitenkä sitä seuraavaksi loukattaisiin. Mä olisin luullut, että heillä on kaikki niin hyvin kun on kerta paljon ystäviäkin, ettei tarvitsisi enään "oloa parantaa" toisen kustannuksella. 

Viimeisin mitä olen kuullut on se että he aikovat taas lähettää ikäviä kommentteja ja kysymyksiä, ja ilmeisesti oikein "pommittaa" mua loukkauksilla. En ymmärrä. En todellakaan ymmärrä tuollaista käytöstä. Sen ymmärrän että kaveria ei tarvitse kaikkien kanssa olla, mutta sitä en ymmärrä että tuollaisella porukalla pidetään vihaa yhtä vastaan, ilman minkäänmoista syytä.

Ymmärtääkö teistä joku muu?

25 kommenttia

 1. minä ymmärrän ja oon samaa mieltä ! :--D Mun ja mun kavereitten yhteisblogikin on alkanut täyttymään ilkeistä anonyymikommenteista ja siellä on ollut aikamoiset sodat käynnissä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. anonyymit vaan estoon sitten. Eikä varsinkaan niitä loukkauksia tarvitse julkaista :- ) Niiden ylitse pitää vaan oppia kävelemään. Säästytte kaikilta sodilta ja ehkä se kolahtavaa vähän niille anonyymeillekkin että miten säälittävää niiden käytös on, kun pysty/pystytte olemaan välittämättä :-)

   Poista
  2. Niimpä ja kun luulee että asia saatiin selvitettyä ni se vaan jatkuu jatkuu eikä kukaan osaa lopettaa. Ja vieläkun turhista asioista haukkuvat eivätkä anna perusteltua kritiikkiä. Oot kyllä tosi hienosti kertonu tässä ! :')

   Poista
  3. Ei sellaiset ihmiset ketkä ovat liikkeellä vain loukkaus mielessä "pysty" lopettamana sitä "sotaa" mikä siittä tulee jos niille antaa ns vallan ja vastaa. He ovat lähteneetkin kommentoimaan heikompana, eivätkä suostu myöntämään sitä luultavasti edes itselleen, ja näin ollen eivät voi kesken "sodan" myöntää tehneensä virhettä. Jätä/Jättäkää sellaiset vaan ihan omaan varjoonsa, ja "kävelkää heidän ylitse". :-) Kommentien tarkistus on myös yksi hyvä, millä voi itse rajata pois kaikki säälittävyydet :)

   Poista
 2. Mä ymmärrän ja oon nii samaa mieltä tän asian kanssa, munki blogissa on loukkaavia kommentteja ja se tuntuu musta pahalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai se tuntuu pahalta, ne jotka näitä kommentteja kirjoittavat, tahtovatkin kirjoittajalle pahaa. Heidän vääristynyt ajattelu tapa talloa muita jotta olisivat itse korkeammalla tulee tästä loukkaus kommenteista esiin :) Niinkuin Amandalle ylempänä sanoin, kävele sellaisten kommenttien ylitse, äläkä julkaise niitä tai kommentoi millään tavalla. :>

   Poista
 3. Samaa mieltä ja musta on ihan oikein että yrittää välttää kaikki loukkaus kommentit ja mun mielestä ihmisillä joil on aikaa jauhaa paskaa toisen blogista ja pyrkiä 24/7 loukkaa toista NETIN välityksellä, ni olkaa hyvät ja tulkaaa meille vaik iha lapioimaan sitä oikeeta paskaa ni saattais aikaki kulua vähän nopeempaa toi aika :D Ja harmihan se on että asiallisilta anonyymeiltäkin täytyy estää kommentointi, mutta ainakaa toistaseks ei oo luotu viel mitää tänne, että ilkeet ja loukkaus kommentit karsiutuis automaattisesti, mutta ehkäpä vielä jonain päivänä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. rupes ihan naurattaa toi lapioimaan juttu :D mutta kyllä näin on :>

   Poista
 4. Ja viel sitä et ihanaa et toi ihme kuva on otettu pois tosta kommentoinnin alta, se oli muutenki iha turha :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. siiis se "oletko robotti" juttu misä piti laittaa se teksti? :D jep se on ainaki poijjes!

   Poista
  2. Jooo just se! se oli iha vammane ja se meni mul ihmee usein väärin, et mä sit varmaan oon robotti!! :O

   Poista
 5. oon ihan samaa mieltä sun kanssas! Ei niiden anonyymien kommentointia tartte sietää, varsinkaan jos ei uskalla kertoo kuka on vaan tulee anonyymina sateleen ilkeyksiä :o ja juuri myös se että jos ne haluis vaan rakentavaa kritiikkiä antaa niin sitte ne sanois sen ystävällisesti, eikä haukkuen joten tietää että ne haluaa vaan pahaa oloo toiselle ! ja just se että jos niillä on jotain sanottavaa niin tulis kasvotusten sanoon eikä blogin välityksellä, huomaa kuinka lapsellisia jotkut osaa olla :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos niillä olis oikeesti jotain sanottavaa, ne tulis luultavasti sanono kasvotusten. Mutta kun niillä on tarkoitus vain loukata ja nujertaa toista jotta tuntisivat oman olonsa sadasosaprosentin paremmaksi, he tekevät sen säälittävästi nimettömänä :)

   Poista
 6. Tosi hyvä ku otit tämänä puheeksi ! Totta joka sana !

  siqudk0.blogspot.com

  VastaaPoista
 7. Mä olen niin samaa mieltä sun kanssa!

  Okei, ainahan kritiikin saaminen vähän nipistää, mutta jos se on oikeasti perusteltua ja rakentavaa, se on vain hyödyksi. Ja kaikkia ei voi miellyttää, vaikka mitä tekisi. Näin mä yritän suhtautua kritiikkiin.

  Mutta blogimaailmassa tosiaan joutuu kohtaamaan ei-rakentavaa kritiikkiä myös. En oikeastaan sanoisi sitä edes kritiikiksi, koska jos mennään esim. toisen ulkonäön kommentointiin, niin silloin on kyse loukkauksesta. Ei ulkonäössä voi olla mitään _kritisoitavaa_. Mä en ole tällaisia kommenttaja saanut, toivottavasti en hirveästi tule saamaankaan, ja olen myös poistanut anonyymien kommentointimahdollisuuden, koska haluan minimoida sen riskin. On ikäviä asiota menneisyydessä, ja vaikka tiedän, ettei semmoisista kommenteista pitäisi välittää, niin sattuisi se silti. Kateellisia pikkusieluisia ihmisiä. Luin kerran todella kauniin tytön blogia (tyttö oli hoikkakin kuin malli) ja eikö joku ollut tuntenut pakottavaa tarvetta kommentoida johonkin kuvaan, että "kato mitkä jenkkakahvat!".

  En tajua, miten huono itsetunto pitää olla, että saa jotain tyydytystä tollasesta... :<

  Mielenkiintoinen blogi sulla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että joku muukin on samaa mieltä kanssani :D Kateellisuudestahan tuo "kato mitkä jenkkakahvat!" kommentti on laitettu. Jollakin ei olekkaan ollut ihan unelma kroppa, ja on sitten noussut kateellisuus pintaan nähdessään toisen kenellä on, ja pakkohan se on siinä yrittää omaa itsetuntoa nostaa sortamalla toista. Säälittävää. Yleensä mitä paremmin ihmisellä menee, mitä paremmin se " osaa kävellä loukkauksien " yli, sitä enemmän se niitä saa, en lokeroi että aina oli näin, mutta mielestäni aika usein on :-)

   Poista
 8. Mulle on tullut melko paljon kommentteja "anonyymeiltä" (nimimerkkiä ei löydy, mutta tyyppeja tekstien takana ei ole kovin vaikea arvata. toki jotkut ovat jääneet ikuisiksi mysteereiksi, mutta se onkin itseasiassa vaan kivempaa kun ei tiedä kuka siellä kirjoittelee), mutta mulla ei ole koskaan käynyt mielessä nimettömänä kommentoinnin estäminen, sillä kuitenkin 99% anonyymikommenteista on positiivisia. Lisäksi löytyy ihmisiä, jotka kommentoisivat blogeja hyvinkin mielellään, mutta eivät omaa Blooger-tunnuksia -toki heilläkin on oikeus jättää jälkensä seuraamiinsa blogeihin!
  Mun blogissa on käyty läpi kaikki mahdollinen poikaystäväni rumuudesta kissojeni liialliseen karvanlähtöön ja mun ala-asteaikaisiin sanomisiin jollekin joskus jossain, enkä tosiaan koskaan ole jättänyt julkaisematta kuin yhden kommentin, sekin sisälsi solvauksia perheenjäsenistäni, poikaystävästäni, yleisestä olemuksestani ja muistaakseni mainittiin vielä, etten osaa hoitaa kissojani tjsp. Niin kauan kun kyse on vain minusta, minun ulkonäöstäni, vaatteistani, tekemisistäni, sanomisistani tai ihan vaan blogistani, en loukkaannu -en vaan jaksa vaivautua. Miksi ottaa itseensä jonkun puolitutun sanomiset, kun hänen mielipiteellään minusta ei ole mitään merkitystä? Kommenttien julkaisemisessa vedän tosiaan sen rajan, että sitten kun minulle rakkaita ihmisiä vedetään negoiluun mukaan, en halua että sitä julkisesti blogissani näkyy.

  Nyt en enää edes muista, milloin blogiini on tullut joku edes vähän yritystä sisältävä neganyymin kommentti. Ihme kyllä sinänsä, sillä tiedän ärsyttäväni monia, ja huomattava osa paikkakunnan potentiaalisista kommentoijista tietää blogini olemassaolosta :-D Tällä hetkellä suurinpiirtein puolet kaikista mun blogiin tulevista kommenteista on kirjoitettu anonyymisti, ja tosiaan melkeinpä jokainen niistä on positiivinen. Osa anomyymikommentoijista on ollut mun blogin "vakkarikommentoijia" parhaimmillaan reippaasti yli vuoden, ja veikkaan kommentoinnin kuihtuvan lähes kokonaan, jos eväisin aniksilta mahdollisuuden kommata!

  Raah tulipas harvinaisen pitkä aivopieru, mutta näin lyhykäisyydessään pointtina oli, että anonyymikommentoinnin sallimisen myötä saisit varmasti myös huomattavasti enemmän sitä positiivista tekstiä tänne blogiin :) Ja kommenttien tarkastus on mulla tottakai käytössä, että ehdin sitten itsekseni mahdollisesti harmistua kommentista ennen kuin lasken sen kaiken kansan nähtäville.

  Niin ja vielä se, että tietynlaiset vastaukset negatiivisiin kommentteihinhan vain ruokkii neganyymeja, mitä nyt tuolla kävin vilkaisemassa sun Formspringiä, niin sun kannattais vähän kehittää tuota vastaustapaa. Ei kannata näyttää loukkaantuneensa, ei kannata olla liian kärkäs, esim. nuo "Mikähän tää sun ongelmas nyt on?"-tyyliset heitot olisi ihan hyvä jättää pois. Lisäksi mun mielestä juuri tuollainen "Ja se on minun oma asiani miten niihin vastaan, joihin sinun ei tarvitse puuttua tai sillä päätäsi vaivata." kirjoittelu hohkaa sellaista tietynlaista ylimielisyyttä, että sinähän et nyt vajoa samalle tasolle kommentoijan kanssa, vaikka oikeasti hyökkäät kimppuun ihan 100-0.
  Ihan kokemuksen syvällä rintaäänellä sen sanon, takaisinkommentointia kannattaa funtsia todella tarkkaan (-onko vastaaminen välttämättä aina edes tarpeellista) ja miettiä minkälaisen kuvan antaa itsestään samalla myös muille, jotka sattuvat lukemaan näitä negailuja :-)

  Mutta tsemppiä neganyymien kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipas paljon tekstiä, mutta oli paljon asiaakin! Vielä kun "tunnen" sut niin oli jotenkin vieläkin mielenkiintoisempi lukea tämä kommentti. Mutta joo, mulla on useasti käynyt mielessä tuo että ottaisin pois tuon eston ettei anonyymit voi kommentoida. Vielä sitä en kuitenkaan ole tehnyt, koska tiedän heti ihmisiä ketä siellä olisi pommittamassa. Sain kuitenkin taas uutta "intoa" sulta ottaa sen pois, ja eihän mun tosiaan ole pakko niitä neganyymien kommentteja julkaista, vaan voin hups vaan kävellä niiden yli ja jättää ne omaan arvoonsa. Olet oikeassa että olen vastannut formspringissä joihinkin "samalla mitalla takaisin" näissä tiedän kirjoittajat 80% varmasti, ja se on sellaiseta henk kohtaista loukkaamista mikä tulee paikallisilta, jotka tietävät minut. Sain taas lisä uutta ajattelutapaa tähän asiaan, kiitos siittä sulle :-)

   Poista
  2. Toki varmasti aluksi tulisi jonkin verran sitä negailua, kun vihdoinkin olisi jokin kanava minkä kautta sitä paskaa voisi sulle suoltaa, mutta ajan kanssa -ja nimenomaan sen oikeanlaisen takaisinvastaamisen myötä, se pikkuhiljaa hiipuisi ja ehkä loppujen lopuksi jäisi pois kokonaan.
   Voithan sä jossain vaiheessa ihan ilmoittamatta yhtäkkiä laittaa eston pois päältä ja katsoa minkälaista tekstiä tulee vai muuttuuko nykyinen tilanne miksikään. Jos ilmaantuu liikaa paskaa, esto takaisin ja ehkä uusi kokeilu myöhemmin :)

   Poista
 9. Ihan ensimmäisenä tulee mieleen kysymys: "niin minkä ikäsiä sitä oltiinkaan?" Mulla ei tulis mieleenikään mennä kommentoimaan kenenkään blogia törkeesti laittamalla jotain, ihan tarkoituksella että saa mahdollisimman paljon pahoitettua toisen mielen. Itsekkin joskus tehnyt hyvin lapsellisia asioita, mutta olettaen nämä henkilöt tällähetkellä suurin osa täysi-ikäisiä niin...eikö olisi jo jotain tärkeänpää tekemistä. Ala ja ylä-asteella nyt tälläsen vielä jotenkin ymmärtäis mutta kun kyse vähän vanhemmista niin hohhoijaa! Aivan samaa mieltä olen sun kanssas tässä asiassa, itekkin jonkin verran kokenut tälläistä, en blogin kautta mutta muuten. Taitaa olla jopa samoja henkilöitä, eiiieiieii. Kuinka osaa olla lapsellista touhua, HERÄILISIVÄT NYT OIKEASTI TÄHÄN PÄIVÄÄN !!

  VastaaPoista
 10. that's so true ! Kyllä mahtaa olla ihmisillä olla tylsä elämä ku tarvii toisten elämää kaivaa ja urakalla ! Poikaystävä nyt sattuu vaan oleen se ykkösihminen tällä hetkellä ja tulee vietettyä suurin osa vapaa ajasta hänen kanssaa, ni aika luonnollista on siitä kirjoittaa ja useampaan otteeseen.. Get a life, girls...

  VastaaPoista
 11. Ilmeisesti ne saa jotain mielihyvää yrittäessään saada toisen nurkkaan. JA VIELÄ kuinka lapsellista se on PORUKALLA mennä laittamaan yhtään mitään yhtä ihmistä vastaan, ilkkumaan ja nauramaan JA VIELÄ ilman syytä. Oli syytä tai ei, miksi kirjoittaa niitä anonyymina ja koneen kautta? ^ Toista kommentoijaa lainaten "niin minkä ikäsiä sitä oltiinkaan?". Hah, itse myönnän osallistuneeni joskus samanmoiseen kiusaamiseen jollain tapaa yläasteella pahimmassa teini-iässä, ehkä eri tavalla, mutta silti kaduttaa, hävettää ja nolottaa. LAPSELLISTA!

  VastaaPoista
 12. on muuten kiva blogi sulla ja olet itsekkin nätti! (:
  kannatti tulla lukijaksi!

  emiliahei.blogspot.com

  VastaaPoista
 13. Pystyn niin samaistumaan siuhu! Miulle tulee kans kauheesti ilkeit kommentteja ja tiiän kyl varsin hyvin et ne on ihmisilt kenet tiiän, se tuntuu ihan kauheelta kun et ite oo tehny heitä kohtaan mitään väärää, mut silti pitää tulla haukkumaan anonyyminä blogiin... Ite en oo estäny anoja, koska kumminkin tulee paljon positiivista palautetta :)

  Mutta asiasta toiseen, ihana blogi siulla kyllä on ja ihastuin tohon banneriin! Aivan ihana! Ja sie oot kans hurjan nätti :)

  http://amalianmaailma.blogspot.com/

  VastaaPoista

Muistetaan pitää se kommentointi asiallisena!
Kiitos paljon kommentistasi ♥

Usein kysyttyä:

Asun Tampereella ja olen 24 vuotias.

Blogini kuvat on pääasiassa Nikon D7100 + Sigma 30mm 1:1.4 & 18-55mm ja Olympus PEN E-PL7 + 14-42mm & 25mm 1:1.8

Kuvat muokkaan Macbookin omalla muokkausohjelmalla sekä Photoscapella.

snapchat: hennatasmoi
instagram: hennatasmoi

Voit seurata blogiani myös facebookin kautta!