No Smoking !

Tää postaus on kummitellut luonnoksissa puolikkaana jo jonkun aikaa, ja nyt viime aikoina sain kipinän tehdä tämän valmiiksi. Onhan viime asia/mielipide postauksesta kulunut jo hurjan pitkä aika. 
Kaikki jotka mua vähääkään tuntee, tietää etten mä ikinä ole edes maistanut tupakkaa. Ja tästä mä olenkin tosi ylpeä itsessäni. Enkä mä myöskään ole ikinä ostanut askin askia, en itselleni, enkä myöskään kenellekkään muulle. Miksikö en sitten ole edes kokeillut? Mä olen saanut sellaisen kasvatuksen, missä tupakkaa ei suvaita millään tavalla. Kumpikaan mun vanhemmista ei ole koskaan poltannut, ja Isä sanookin aina " Heti kun tupakasta on jotakin hyötyä, niin heti sen polttamisen aloitan. Mutta niin kauan kuin siittä on pelkkää haittaa ei ole mitään järkeä ". Ja näinhän se nimenomaan onkin. Vaikka siittä joku hyvä/hyöty löydettäisiinkin/olisikin, on sen haittapuoli sen verran suuri ettei siinä siltikään olisi mitään järkeä. 

PicMonkey Collage  
Mä en vaan pysty käsittämään sitä, minkä takia joku haluaa vahingoittaa terveyttään tuotteella, joka sisältää 4000 kemikaalia, joista 50 on suoraan syöpää aiheuttavia. Ja vielä maksaa tästä. Tai minkä takia joku aloittaa sen, koska tietää että ajanmyötä, ja hyvin pian se aiheuttaa riippuvuutta. Mua ainakin jo ällöttää ajatus vetää jostain paperikääryleestä jonka toinen pää palaa, savua keuhkoon ja puhaltaa sitten ulos niin että kaikki myrkyt jäävät komeasti sisälle. 
Muistan nuorempana kun moni ympärillä oleva ihminen aloitti tupakoinnin. Kuinka se oli olevinaan niin "hienoa" mennä välitunnilla piilotupakille tai "hienoimmassa" tapauksessa ihan vaan tupakalle. Hienoa se ei tosiaan ollut, päinvastoin. Mutta tottahan se on, varsinkin nuorena on paineita kuulua porukkaan, ja ei tarvita kuin se yksi joka on saanut kasvatuksen missä tupakka ei millään tavalla ole pahaksi tai huono juttu, ja näin ollen muutama/moni ympärillä olevakin haluaa kokeilla ja kuulua siihen porukkaan. 
Vaikka kyllä mä tiedän tyyppejä jotka ovat aloittaneet "vanhempana", ja kun heiltä kysyy miksi he aloittivat tai miksi he eivät lopet, vastaus on aina " en tiedä ". Mahtaakohan oikeasti olla niin, vaikka tupakan haittavaikutuksista paasataan koko ajan, etteivät he oikeasti tajua mitä se valkoinen kääryle sisältää ja tekee. 
Haittaako mua sitten kun muutamat ihmiset ympärillä polttavat? No se on jokaisen oma asia, en mä ala paasata että lopeta se, ei se ole mun lompakosta pois jos joku ostaa askin päivässä. Vaikka itse en sitä tosiaankaan ymmärrä. 
Nyt kun on mietitty sen jäätävää kasaa terveyshaittoja mitä se tuo tullessaan, miettikää minkä näköistä se on, varsinkin kun muija sitä vetää. Viimeisen päälle laitetut hiukset, asu tarkalleen valittu, kalliit korut ja asusteet koristamassa, ja sitten kädessä tupakka. Järkyttävää. 

PicMonkey Collage1  
Yritetään olla viimeisenpäälle, ja muuten ollaankin. Mutta kyllä tuo tupakka muuttaa kaiken. Mun silmissä se näyttää jotenkin, mitenköhän sen sanois, halvalta. Että onko ihminen tosiaan niin heikko ettei pääse irti siittä, vaiko niin tyhmä ettei tajua mitä se tuo tullessaan. Ennenkuin ketään tulee paasaamaan kuinka vaikeaa siittä on irrottautua. Joo, uskon sen. Mutta tiedän, ettei se ole mahdoton tehtävä, siihen on moni pystynyt. 
Ehkä maailman ärsyttävin tauko, näin tupakoimattomana on se "kuuluisa" tekosyy tauko, tupakkatauko. Vituttaa - pitää polttaa, On hauskaa - pitää polttaa, ja kaikki muut - pitää polttaa. Naurettavia tekosyitä. Ja sitten on tämä, " mä poltan vaan kun olen juomassa ". Eli tässä tapauksessa joka, tai joka toinen viikonloppu. Mikä idea? No sepä, kun ei siinä ole mitään ideaa! Varsinkin kun sen viikonlopun aikana menee luultavamminkin vähintään se sama määrä mikä menisi viikolla. Jo se että tarvitaan alkoholia hauskan pitoon on vähän niin ja näin, että vielä se ettei edes pärjää pelkällä alkoholilla. Koko tupakan poltto tuo useimmille mukanaan liudan tekosyitä tehdä asioita tai pikemminkin jättää tekemättä asioita. Verhon jonka taakse piiloutua. 
Mitenkäs sitten se raha puoli. Kun tätä terveyshaittaa ei onneksi saa ilmaiseksi. Ja itseasiassa mun mielestä semmoinen 50% korotus askien hintoihin, aukaisis varmaan monenkin silmät. Nyt askin saa keskimäärin 5€. Ja jos se maksaisisikin 7,5€ joka onkin jo perjaatteessa lähempänä kymppiä kuin vitosta, saisi varmasti monet havahtumaan. Eikö tuollekkaan rahalle sitten olisi muuta käyttöä. Jos aski kestäisi keskimäärin vaikka kaksi päivää. Viikossa menisi 3,5 askia, joka tekee 17,5€. Vuodessa se tekee 910€. Tonni savuna ilmaan. Ja tuo että aski kestää pari päivää on jo tosi paljon nykyään, tai näin mulle on annettu ymmärtää. Ei varmaan kenelläkään joka nykynuoristakin polttaa, olisi mitään muuta käyttöä tulle, ei varmasti. 
Yks asia mikä on tässä omalle kohdalle "osuessa" myös saanut mua tätä asiaa "miettimään" ja vahvistamaan mielipidettäni siittä kuinka hyödytön, ja haitallinen tuo tupakan polttaminen on, on se, että ostin itse juuri auton, jossa edelliset omistajat olivat polttaneet "satunnaisesti" sisällä. Wtf. Sisällä?! Onko kyseessä laiskuus, vai erittäin aikaansaamattomuus vai se kaikista pahin, piittaamattomuus. Kun autoa lähdin silloin paikan päältä ostamaan, en todellakaan tästä tiennyt. Mutta koska autossa oli muuten kaikki kunnossa, mitä nyt jostain kumman syystä tupakan sytytin oli runnottu rikki. Päädyin kuitenkin sen ostamaan. Nyt kun se mulla on pari kuukautta ollut, alkaa tuo järkyttävä haju pikkuhiljaa irrota. 
Mitä mieltä te lukijat olette? Puolesta vai vastaan? Ja miksi?
PicMonkey Collage3

37 kommenttia

 1. toiset tuhlaavat vaatteisiin ja kaikkeen ulkonäköön liittyvää, jotta oltaisiin tiptop. toiset taas tuhlaavat tupakkiin tai molempiin! itse poltan ja jos saisin nyt valita alottaisinko polttamaan, vastaus olisi en, mutta se vain on koukuttavaa. itselläni ei todellakaan nikotiinin tai näiden "myrkkyjen" takia, vaan sen, että siitä on tullut tapa. ja näistä tauoista, itse olen vakituisesti töissä ja teen sekä henkisesti ja psyykkisestikin että fyysisesti raskasta työtä, enkä koe tupakkataukojen haittaavan sitä millään tavalla jos itse raataa niska limassa töitä, joten saan mielestäni pitää tällaisen tauon jos haluan. ja kuten sanoit, ihmiset tekevät omat päätöksensä, joten annettakoot sen olla niin! ps. tässä vain hieman minun kantaani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän pointtisi :) Ja kuten sanoin, jokainen tekee ratkaisunsa itse! :)

   Poista
  2. Sama homma täällä! Tapa ja seura.. ja aina sanon vasta alottaneille samanikäisille n.18v nuorille et älkää tehkö sitä, virhe. Itse aloitin jo seiskaluokan alussa. Silloista kapinaa. Nyt en aloittaisi mistään hinnasta.

   Poista
 2. Hyvä teksti ja täyttä asiaa! Munkaan ymmärrys ei riitä siihen, miksi joku haluaa maksaa hitaasta kuolemasta... Ja oon kans samaa mieltä siitä, että varsinkin naisilla tupakointi antaa halvan vaikutelman. Kaikista pahin on se, että äiti työntämässä rattaita tai muuten vaan pienen lapsen kanssa polttaa, ja altistaa lapsensakin niille myrkyille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä jotain niin karmaisevaa! Samoin jos joku mamma ison masun kanssa polttaa on toinen /: Jokaisen oma valinta, mutta mitenkäs sitten se muksu jolla ei ole minkäänlaista sanavaltaa :(

   Poista
 3. Hyvin kirjoitettu postaus ja täyttä asiaa, tupakoimattoman näkökulmasta ainakin. Itse poltan ja en ole siitä mitenkään ylpeä tai pidä sitä coolina. Mielestäni on hyvä, että yritetään ennaltaehkäistä nuorten tupakoinnin aloittamista ja kaikki mainitsemasi terveyshaitat ovat totta. Itse aloin polttamaan vasta parikymppisenä, eli kuitenkin aikuisena, omillani elävänä ja työssäkäyvänä ihmisenä. Ja se on tietoinen valinta. Kuitenkin nimenomaan kaikki tupakkaa koskeva säätely nostattaa itselläni niskavillst pystyyn, ihan vain siksi että koen yksilönvapauden sen verran tärkeäksi asiaksi, kuitenkin kun tasa-arvoisessa hyvinvointivaltiossa eletään. En todellakaan suosittele kenellekään tupakointia, en sen aloittamista ja tsemppaan jos kuulen jonkun yrittävän lopettaa. Mutta silti jokaiselta aikuiselta ihmiseltä tupakointi on tietoinen päätös, ja jokaikinen tietää sen vaarat, eli se on oma valinta. Jos saisin päättää niin mielestäni jokaisen tupakka-askin hinnaksi voisi laittaa vaikka sen 10 euroa, ylimenevät viisi euroa vaikka julkiseen terveydenhuoltoon, ja samalla lopettaa tämä yhteiskunnassa ja mediassa vellova tupakkakeskustelu, antaen meille oikeuden tupakoida, jotka sitä haluamme tehdä.

  Tosissaan hyvin kirjoitettu postaus ja täyttä asiaa, halusin vaan antaa omaa näkökulmaani aiheeseen, omasta mielestäni jokainen mielipiteitä herättävä keskustelu on hedelmällisempi, jos siihen liittyy eri näkökulmia;)

  http://annajarvinen.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän hyvin kantasi! Ja onkin mukava saada tähän erilaisia mielipiteitä! :)

   Poista
 4. Itsekin poltan. Kaikki vaan alko siitä ku kaverit yllytti maistamaan ja tietenkin kun vanhemmat polttavat. Kyllä tekisi mieli lopettaa, mutta kun siitä on tullut se saatanan tapa napata tupakat taskusta ja vääntää tupakka ja sitte ihmetellä polttaessa asiaa :-D toivottavasti viimeistään kun pamahdan paksuksi niin lopetan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti viimeistään silloin! Vähentämällähän se lopettamine usein alkaa :)

   Poista
 5. Hyvin kirjoitettu, mielenkiintoinen näkemys aiheesta. Itsekään en polta, enkä ole koskaan ostanut tupakkaa. Joskus harvoin saatan polttaa, kun olen juhlimassa, tiedän sen olevan hyvin typerää, mutta jos vieressä on kaveri, joka ramppaa koko ajan savulla, niin saattaa sitä itsekin haluta maistella. Onneksi suurin osa kavereista ei polta, niin ei kovin usein tule tätä järjettömyyttä harjoitettua. Luulenpa, että se jokin sosiaalinen paine tai sen kaltainen asia on hyvin monella syy polttamiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta että jos muu porukka/kaveri ramppaa koko ajan savulla niin jos on itse joskus polttanut vähän/paljon siinä varmasti rupeaa tekemään myös itse. Varmasti on yksi monista syistä tuo!

   Poista
 6. en oo ittekkää ikiin polttanu :) asia teksti kyllä.

  VastaaPoista
 7. Asia tekstiä ja oon niin samaa mieltä!! Itse olen 8 luokalla ja tosi moni kaveri polttaa ja mikä pahinta, ne ei myönnä olevansa siihen koukussa. En ole ikinä aikomassa aloittaa ja en ole ikinä edes maistanut tupakkaa, terveyden ja rahanmenon taki ja kunnon. Ja olen myös nähnyt mitä kotona tapahtuu kun isoveljelli huudetaan siitä vieläkin. Kyllä me saadaan olla ylpeitä itsestämme :)!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan ton ajan kun itse olin yläasteella ja moni kaveri ympärillä poltti ja kuinka sitä hirvitti jo silloin katsella /: Ja kyllä, niin saadaan! Vielä joku päivä kaverisikin sanovat että sä olit se fiksu kun et itse alkanut polttamaan, kun hekin tajuavat kuinka idioottimaista se on Ü !

   Poista
 8. Ktse poltan sillon tällöin, nykyisin aika harvoin.. Mutta täytyy todeta ettet voi ymmärtää mikä siinä tupakassa viehättää jos et ole kokeillut.

  Itselle se on ainakin pieni hengähdystauko muuten hektisessä elämässä.. Nykyään täytyy selväsfi hengähtää harvemmin kun poltan ehkä 1 tupakan kuussa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti en voi ymmärtää mikä siinä tupakassa "viehättää" koska itse en ole siihen koukussa millään tavalla. Enkä usko että se muutenkaan ns. viehättää, se vain helpottaa sitä kun on koukussa.
   Aivan :D

   Poista
 9. Tosi hyvä ja järkevä postaus! Itse poltan, mutta pitäisi kyllä lopettaa vielä, kun se ei olisi niin kovin vaikeaa. Tällä hetkellä poltan muutaman tupakan päivässä ja joskus saatan olla koko päivän ilmankin, jos ei tee mieli. Silti lopettaminen tuntuu vaikealta ajatukselta, vitutuksen yllyttyä tiettyyn pisteeseen kun se tupakan tuoma helpotus on ainut laatuaan. Ja tuo yksi niistä typeristä tekosyistä polttaa... :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa aloittaa nimenomaan sillä vähentämisellä, ja sitten pikkuhiljaa sisulla sinnitellä irti siittä! :) Vaikeaa se on, mutta ei mahdotonta!

   Poista
 10. Oi vitsit nää tupakkimielipidepostaukset on aina niin mielenkiintosia! Tosi hyvin kirjotettu. Itsekkin poltan ja itseasiassa tossa pari päivää sitten puhuttiin työkaverinkanssa, että miks me ees poltetaan. Sillon junnunpana neljävuotta sitten oli vaan pakko alottaa, koska se oli niin coolia, jos nyt vaan voisin päättää niin en ikinä ois alottanu. Lopettaisin, mutta mulla ei oo mitään motivaatiota siihen, vaikka vituttaa päivittäin toi rahanmeno ja kaikenmaailman terveysriskit. Kaimä vaan oon tyhmä, kun jatkan vaikka tiiän kaikki riskit! :D

  VastaaPoista
 11. Oon itse polttanut n. 2,5 vuotta. Aluksi se lähti ihan vaan kokeilun innosta, mulla ei koskaan ole ollut sellasta ajastusta mistään "koska muutkin tekee" tai "haluan kuulua porukkaan" yms. Tupakassa on toki haittoja, mutta itse en silti näe syytä lopettaa koska olen terve. Ainakin toistaiseksi.
  Myöskin se auttaa todella monissa tilanteissa rentoutumaan ja auttaa illalla nukahtamaan. Koen siitä olevan oudolla tavalla mulle enemmän hyötyä kuin haittaa :D Mut mielenkiintoinen kirjotus, halusin kirjoittaa vaan oman mielipiteenikin asiasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietippä kuinka voisit rentoutua esimerkiksi niillä rahoilla mitä sulla menee savuna ilmaan, ja kun siittä on eroon päässyt, en usko että sun unikaan enään kärsii. Jokaisella on oma mielipide se on totta! :>

   Poista
 12. Vautsi, ihanaa että sun kaltasia fiksuja nuoria löytyy vielä jostakin! :) Täällä toinen, joka ei ole koskaan edes maistanut tupakkaa - eikä tule koskaan maistamaankaan. Muo oikeesti harmittaa sellasten ihmisten puolesta, jotka polttamalla yrittää kuulua joukkoon.. Kyllä mä myönnän, että itsestäkin - vielä näin 18-vuotiaanakin - tuntuu joskus yksinäiseltä, kun toiset lähtee jokaikisellä välitunnilla ulos tupakalle ja itse jää sisälle, mutta kuitenkin tästä huolimatta tiiän itse tekeväni oikeen ratkaisun, joka varmasti palkitaan tulevaisuudessa. Vielä enemmän harmittaa se, millaisia jotkut ihmiset ympärillä ovat tai millaisiksi he ovat muuttuneet, kun laittavat ystävyyden toiselle sijalle. Muo ärsyttää se joidenkin tupakoijien puolustelukin: "En mä aio koko elämääni kuitenkaan polttaa".. Miksi ihmeessä ei sitten lopettaisi tai edes yrittäisi lopettaa heti? Pyrin kuitenkin ajattelemaan, että jokainen tekee omat valintansa ja kantaa myös mahdolliset seuraukset.
  Vaikutat Henna kyllä niin ihanalta tyypiltä, että sun ystäväs saa olla ylpeitä, että heillä on sunkaltainen ihminen elämässään! :)

  - M

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan ton niin hyvin kun koko muu luokka painelee tupakalle ja sitten yksin istuskelet luokassa kun et halua mennä ulos jäätymään! :D
   Paljon kiitoksia, tälläiset kommentit nostaa blogi intoilua entisestään! ♥

   Poista
 13. Todella hienoa tekstiä, sait mutkin ajattelemaan omaa polttamista. Aloitin kaveriporukan painostuksesta ylä-asteen alussa ja nyt lukiolaisena en enää millään pääse siitä eroon. Helppohan se on ajatella, että nyt lopetan, mutta kun rahaa tulee ja tekee mieli, niin tuntuu kuin automaattisesti jalat veisivät kauppaan ostamaan sen 6€:n askin. Joku päivä, joku kaunis päivä, aion kuitenkin lopettaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä mullekkin on monet kerrat jankattu "kokeile edes". Onneksi olen pitänyt pääni! ::) Kyllä säkin vielä lopetat! Mitä nopeammin, sen parempi! :)

   Poista
 14. Täältä löytyy toinen 20v tyttö joka ei oo myöskään ikinä maistanut tupakkaa! Oot kyllä kirjoittanu aivan asiaa tässä postauksessa :) Mä en nää myöskään mitään järkeä polttamisessa tai edes sen maistamisessa, koska eihän siitä oo tosiaan mitään muuta kuin haittaa. Toisaalta, en mä myöskään väheksy tupakanpolttajia. Kaikkien oma asia haluaako tuhota terveytensä vai ei :)

  VastaaPoista
 15. asiapuhetta !:)

  http://theothersid--e.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 16. Oli kyl tosi hyvin kirjotettu tää postaus ja aiva täyttä asiaa toi mitä oot kirjottanu. Oon ite kyl joskus sortunu polttaa, ja poltin puolvuotta mut siis ku sanoitkin sen et ei oo mahotont lopettaa ni ei todellakaan oo, se on vaan iha omast päätöksest kii et jos vaan päättää ja haluu pitää siit kiinni. En oo parii vuoteen enää koskenu tupakkaan ja nii, mut joo siis tosi hyvä postaus! Liityin lukijaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Ja niinhän se on, ei ole mahdotonta!

   Poista
 17. Hyvä postaus! Tupakka ehkä antaa tauon maailmasta,vähän niinkiin alkoholikin. Siksihän monet juomat,että pääsevät toiseen maailmaan vähäksi aikaa. Muistan,kun yksi tyttö meidän koulusta kertoi tarinoitaan siitä,kuinka oli kaatokkännissä ja niin edelleen. Ja kaikki ihailivat häntä. Itse en polta,en ole maistanut enkä tule polttamaan koskaan. Sen lisäksi, että tupakoidessa menee rahat,ikä ja terveys,alkaa myös näyttämään itsekkin kohta tupakalta.

  VastaaPoista

Muistetaan pitää se kommentointi asiallisena!
Kiitos paljon kommentistasi ♥

Usein kysyttyä:

Asun Tampereella ja olen 24 vuotias.

Blogini kuvat on pääasiassa Nikon D5000 + Nikkor 35mm & 18-55mm ja Olympus PEN E-PL7 + 14-42mm & 25mm 1:1.8 & ED 9-18mm 1:4.0‑5.6

Kuvat muokkaan Macbookin omalla muokkausohjelmalla sekä Photoscapella.

snapchat: hennatasmoi
instagram: hennatasmoi

Voit seurata blogiani myös facebookin kautta!