TAVOITE

Tavoite. Koska tähän aikaan vuodesta myös blogit täyttyvät lupauksista vuodenvaihteen kunniaksi, mä halusin vihdoin tulla kirjoittelemaan teille mun ajatuksia ja fiiliksiä tavoitteista. Mä en oo koskaan oikein uskonut uudenvuoden lupauksiin, ja siksi mä aloitin muutama vuosi sitten tekemään itselleni aina tavoitteita tulevalle vuodelle, lupauksien sijaan.

09
Oon lukenut paljon kyseisestä aiheesta, ja ollut itseasiassa joskus yhdellä luennollakin tavoitteista ja niiden asettamisesta sekä sen merkityksestä. Maailmalla on ihan yleisesti tehty paljon erilaisia tutkimuksia ihmisistä ketkä asettavat itselleen tavoitteita, verraten heihin, jotka eivät aseta. Mulla ei ole tästä nyt mitään tarkkaa lähdetietoa, enkä myöskään muista ihan jokaista pilkkua ja pistettä. Mutta siellä luennolla käytiin just läpi jotain amerikkalaisen yliopiston tekemää tutkimusta. Ihmiset, jotka olivat asettaneet itselleen tavoitteita, pääsivät elämässä niinsanotusti pidemmälle, kuin he, jotka eivät olleet asettaneet. Lisäksi näistä tavoitteiden asettajista he, jotka kirjoittivat tavoitteensa ylös, pääsivät tavoitteisiinsa huomattavasti paremmin, mitä he, jotka eivät kirjoittaneet. Kaikista pisimmälle pääsivät kuitenkin he, jotka asettivat itselleen tavoitteen, ja kysyivät itseltään "Mitä se vaatii?". Vastattuaan kysymykseen, he kysyivät sen taas uudestaan. "No mitä se sitten vaatii?". He jatkoivat tämän samaisen kysymyksen esittämistä siihen saakka, että he olivat vastauksen kanssa nykyisessä, eli lähtötilanteessa. Samalla, kun he kysyivät itseltään tämän asian, he loivat itselleen suunnitelman, kuinka päästä siihen tavoitteeseen. Suunnitelman avulla, sun on huomattavasti helpompi päästä siihen sun tavoitteeseen. 

Kuinka mä itse toimin, niin mulla on kahdenlaisia tavoitteita. Siis vähintään kahdenlaisia. Mulla on ensimmäisen asteen tavoitteita. Eli tällainen ns. välipykälä matkalla päämäärään. Ja kun se on saavutettu, sitten vaihtuu se isompi vaihde silmään, ja lähdetään tavoittelemaan sitä päätavoitetta. On hyvä asettaa itselleen korkeita ja vaativia tavoitteita. Mutta jos ne on sun ainoat tavoitteet, siinä on todella iso riski, että ne karkaa käsistä. Jos sillä matkalla kiivetessäsi sinne korkeimman tavoitteen luo, ei ole mitään välipykälää missä hengähtää ja hymyillä, matka tulee olemaan pitkä ja raskas. Jolloin myös luovuttaminen on paljon helpompaa.
  maldives-sunset-GettyImages-453094933
Muista tavoitteissa myös positiivisuus. Mä itse hoksasin tän vasta hiljattain, ja siksi haluankin erityisen paljon nyt myös tuoda tätä esille. Otetaan esimerkiksi vaikka tosi yleinen tavoite, laihduttaminen. Jätä siitä sun tavoitteesta kaikki negatiiviset sanat ja asiat pois. Älä siis missään tapauksessa kirjoita tavoitteeksi esimerkiksi "En halua näyttää tältä". Vaan kirjoita miltä haluat näyttää, ja mitä haluat olla. "Haluan olla 10 kg kevyempi" - Toimii varmasti paremmin, kuin ensimmäinen. Koska se ei muistuta sua kokoajan siitä, mitä sä olet nyt. Vaan nimenomaan siitä sun tavoitteesta, ja siitä mihin sä haluat päästä. Muutenkin kaikki negatiivinen kannattaa kääntää ylösalaisin ja mennä positiivisuus edellä. Tavoitteeseen kannattaa siis kirjata, mitä haluat sen sijaan, mitä et halua. "En halua vain lorvia sohvalla" saa sut varmasti helpommin lorvimaan siellä sohvalla, versus "Haluan tehdä jotain hyödyllistä"

Tavoitetta asettaessa on myös hyvä tehdä se sitten kunnolla, ihan oikeasti valmiiksi tavoitteeksi saakka. Mä oon itse huomannut, et jos mun tavoitteet on olleet sellaisia vähän ympäripyöreitä, ne on tosi helposti jääneet pois. Aseta siis aina selkeä tavoite. Jos sä vaikka haluat matkustaa Malediiveille enemmän, kuin mihinkään muualle maailmassa, aseta sun tavoitteeksi "Matka malediiveille". Äläkä tyydy tavoitteeseen "matka ulkomaille". Tässä tullaan taas siihen samaan asiaan, kun tuossa tapauksessa sun on niin paljon helpompi tyytyä paljon vähempään, ja lähteäkin sinne Espanjaan mikä on jo ihan liian tuttu ja turvallinen. Sen lisäksi, että tee tavoitteestasi tarkka, on todella tärkeää asettaa tavoitteelle muitakin ehtoja, kuten mihin mennessä se pitää olla suoritettu. Tän asian kanssa kannattaakin sitten olla tarkka. Liian pitkä aika saa innostuksen lopahtamaan jo alkutekijöissä, ja liian tiukka aikataulu on vain itsensä kiusaamista. Tavoitteissa pitää nimittäin muistaa olla myös armollinen itsellensä.

Mikä tärkeintä, aseita ne tavoitteet itsellesi, sua itseäsi varten. Jos vaikka sun vanhempien tavoite on se, että susta tulee lääkäri, se ei ole silloin ollenkaan hyvä tavoite sulle. Ellet sä sitten tietysti itse aidosti halua lääkäriksi, on asia aivan toinen. Mutta jos sun unelma-ammatti on poliisi, älä silloin aseta itsellesi tavoitetta valmistua lääkäriksi, vain koska se on jonkun toisen ihmisen sulle asettama tavoite. Tavoitteen pitää aina olla just sun tavoite, tai jos tavoite on vaikka puolison kanssa yhteinen, niin teidän tavoite. Sun pitää määritellä sen tavoitteen raamit ja ehdot. Koska se tavoite on yksi sun elämän tavoitteista.

large-27

Kaikista unelmistamme voi tulla totta, jos meillä vain on rohkeutta tavoitella niitä.
- Walt Disney


Kuvat: weit 

14 kommenttia

 1. Kylläpä oli mielenkiintoinen postaus lukea:) Tuo on totta että tavoitteet kannattaa sanoa positiivisen sävyyn eikä siihen negtaiiviseen. Mä en tälle vuodelle tehnyt mitään uusia tavoitteita, jatkan samoilla vanhoilla. Ne tavoitteet joita en saanut parempaan päin, yritän uudelleen ja ne jotka onnistuivat, parannan niitä:'D En ota vakavasti, rennolla otteella vaan<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitäpä sitä tavoitteita uusimaan, jos vanhat toimivat edelleen oikein hyvin! :) Rento ote on myös tärkeä! Jos pipo on liian kireällä, ei ala kuin särkemään päätä!

   Poista
 2. Toivottavasti pääset tavoitteisiisi, sulla on onneksi ajatusmaailma ja kiinnostus tällaisia omia henkisiä etappeja varten tän postauksen perusteella niin kohdallaan, että varmasti onnistut täyttämään ne omalla positiivisella otteellasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulipas hyvä fiilis tästä kommentista! :) Kiitos siitä Katri! 💕

   Poista
 3. Mitkä on sun tavoitteet tällä hetkellä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on vähän erilaisia, osa henkilökohtaisiakin 😊 Mutta jotain mainitsemisen arvoisia, esim asunnon osto, eteneminen uralla, opiskeluiden maaliin saaminen, ja koiran hankinta! 😍

   Poista
 4. Tänään juuri mietin tavoitteita ja listasin niitä, mutta tarkkaa ja yksityiskohtaista tavoitelistaa en ole vielä ehtinyt tekemään. Kiitos tästä kirjoituksesta, tämä kannustaa miettimään tavoitteitani tarkemmin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että tästä on ollut kannustusta! :) Tsemppiä sulle sun elämän tavoitteisiin!

   Poista
 5. Mielenkiintoinen kirjoitus tavotteiden voimasta. Ei ole itselle tullut koskaan mieleen, että ne voisi kirjoittaa ylös. Ja yleensä muutenkin mennä positiivisen kautta. Pohdin kyllä paljonkin tavoitteita tässä elämänvaiheessa.

  VastaaPoista
 6. Hieno ja mielenkiintoinen postaus :)! Tästä tuli lisämotivaatiota miettiä omat tavoitteet lähitulevaisuuteen. Hyvää loppuviikkoa ja uutta vuotta sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huippua, että sä sait tästä lisämotivaatiota! 😊 Kiitos samoin! ✨💕

   Poista
 7. Mielenkiintoinen postaus. Tavoitteiden kirjaus on kyllä todella tärkeää. Silloin alitajuisesti pyrkii niitä kohti!

  VastaaPoista
 8. Tosi hyvä teksti ja täyttä asiaa puhut! Itsekään en enää nykyisin tee lupauksia koska ei ne mulla ainakaan koskaan pidä. Tavoitteita oon toki listaillut, mutta silti tämän vuoden vaihteessa nekin jäivät ihan tosi minimiin ja koostuivat lähinnä sellaisista jutuista, jotka jo aika varmasti tiedän tapahtuvan. Haaveita tulevaa vuotta kohtaan on sitten taas enemmän :D

  VastaaPoista

Muistetaan pitää se kommentointi asiallisena!
Kiitos paljon kommentistasi ♥

Usein kysyttyä:

Asun Tampereella ja olen 24 vuotias.

Blogini kuvat on pääasiassa Nikon D7100 + Sigma 30mm 1:1.4 & 18-55mm ja Olympus PEN E-PL7 + 14-42mm & 25mm 1:1.8

Kuvat muokkaan Macbookin omalla muokkausohjelmalla sekä Photoscapella.

snapchat: hennatasmoi
instagram: hennatasmoi

Voit seurata blogiani myös facebookin kautta!