Henna. Sisällön tarjoaa Blogger.

MATKAILUAUTOLLA NORJASSA

 Kaupallinen yhteistyö: EsaRent


IMG_2376

Nyt olisi luvassa paljon pyydettyä postausta. Nimittäin tarkempia speksejä ja juttuja meidän asuntoauto reissusta. Yhteensä kilometrejä tuli kahden viikon aikana 4989 km, eli jokunen tunti siinä tuli autolla liikuttua ja kokemuksia kerättyä. Vuokrattiin tosiaan asuntoauto EsaRentiltä, josta saatiin mukava alennus yhteistyössä näkyvyyttä vastaan. Kuitenkin kaikki tässä postauksessa olevat mielipiteet, kokemukset ja ajatukset ovat täysin omiani. Olen itse ollut asuntoautolla reissussa kerran aikaisemminkin, reipas 10 vuotta sitten teininä. Mutta silloin mun ei tarvinnut huolehtia mistään autoon tai majoitukseen liittyvistä asioista tietenkään lainkaan. Joten voisi sanoa, että tämä oli ensimmäinen varsinainen "karavaani reissu" mun kohdalla, eikä muuten varmasti viimeinen! 
 

Mulla oli asuntoautolla matkustamisesta jonkun verrankin ajatuksia, fiiliksiä ja ennakkoluuloja etukäteen. Aikaisemmin vaadin lomalta aina sitä tasokasta hotellihuonetta ja helppoutta, enkä edes ollut kuvitellut vielä vuosiin matkustavani Norjaan. Ajattelin, ettei siellä ole mitään nähtävää tai koettavaa minulle. Koronan iskiessä monet ajatukset meni kuitenkin uusiksi. Syksylle suunniteltu ulkomaanreissu piti siirtää hamaan tulevaisuuteen. Lisäksi perheeseen oli saapunut karvainen pieni perheenlisäys, jota ei olisi raskinut vielä näin nuorena viedä hoitoon minnekään. Siispä piti olla luova ja keksiä uusi suunnitelma. Monet lähipiirissä ja somessa ovat aina kehuneet Pohjois-Norjaa. Upeita maisemia, vuoria, mutkikkaita teitä, merivettä, luontoa ja paljonpaljon muuta. Tästä se ajatus sitten lähti, mäkin halusin vuokrata asuntoauton ja lähteä katsomaan sen paikan päälle, Simba tietysti mukanani! 

 

IMG_3343-tile

IMG_3301-tile IMG_3340-tile DSC_5939-tile
Vuokraus EsaRentiltä toimi loistavasti. Erityisesti tätä vuokrausprosessia kohtaan mulla oli paljon ennakkoluuloja mitenköhän kaikki tuppaakin menemään. Kaikki meni kuitenkin alusta loppuun todella hyvin. Esan ammattitaito alaa kohtaan suorastaan paistoi hänen innokkuudestaan esitellä meille autoa ja sen toimintatapoja. Hän kertoi jo auton luovutushetkellä kaikki niksit ja vinkit, mitä hänelle oli vuosien kokemuksella päässyt runsaasti kertymään. Meille jäi myös todella hyvä fiilis siitä, että jos matkalla sattuisi jotain, tai tarvitsisimme apua jossain asiassa auton kanssa, oli kynnys todella matala olla Esaan yhteydessä. Ja kyllähän me jouduttiin muutaman kerran hänelle soittelemaan. Ei suinkaan että autossa olisi ollut jotain vikaa, käyttäjät vain olivat tosiaan ensimmäistä kertaa reissussa sellaisella vehkeellä. Autossa oli myös todella hyvä ohjekirja josta saimme myös paljon apua. 

DSC_5963
DSC_5967

Meidän auto oli mallia - Asuntoauto Matrix Plus 670 SL 2020

Autoa valitessamme tiesimme haluavamme jonkun verran mukavuutta ja ominaisuuksia. Sekä sellaisen auton jonka ajamiseen riittää B-kortti. Tämä Adrian Matrix auto vastasi todellakin kaikkia toiveitamme, ja jopa ylikin. Varustelutaso oli aivan täys kymppi. Kahden viikon aikana me ei ainakaan keksitty mitään, mitä autosta olisi puuttunut. Autosta löytyi istuma- ja nukkumapaikat 5 henkilölle. Erillinen wc sekä suihku. Näppärän kokoinen keittiö ja hurjan paljon turvalukittua säilytystilaa. Sekä todella hyvän kokoinen jääkaappi. Takatalliin olisi halutessaan saanut mahtumaan jopa pyörät tai sähköpotkulaudat. Me ei kuitenkaan niitä koettu reissulla tarvitsevamme. Niin kuin jo aikaisemmin mainitsin, autossa oli kaikki jota osasi reissulla kaivata, ja paljon enemmän. Eli mukavuuksista ja laadukkuudesta ei tarvitse tinkiä matkailuautolla matkustaessa. 

 

IMG_2392

ED172E88-1D0A-4BD8-8A87-1E6909212411 IMG_2250 IMG_2284
Meidän reissu alkoi tosiaan Tampereelta ja kulki seuraavan matkan:

Kuopio - Kuusamo - Saariselkä - Karigasniemi - Alta 🇳🇴 - Tromssa 🇳🇴 - Lofootit 🇳🇴 - Narvik 🇳🇴 - Kilpisjärvi - Ylläs - Levi - Luosto - Rovaniemi - Oulu - Tampere


Matkan aikana leiriydyimme sekä leirintäalueilla, mutta myös ihan levähdyspaikoilla etenkin Norjan puolella. Pohjois-Norjassa on ajateltu matkaluautoilijoita todella hyvin. Tien varsilla on jatkuvasti levähdysalueita, jotka on ihan tarkoitettu matkaluautojen leiriytymiseen. Niiltä löytyi usein wc ja auton tyhjennys mahdollisuudet. Mitä kaikkea pitää siis matkailuautolla reissatessa huolehtia?

  

x Harmaan veden tyhjennys. Harmaa vesi on termi käytetylle vedelle. Eli esimerkiksi suihkusta valuva vesi valuu tänne. Tämä on tosi helppo tyhjätä, auto ajetaan harmaan veden tyhjennykseen tarkoitetulle paikalle, ja hana aukaistaan. Vesi vain valuu pois, yleensä suoraan viemäriin. 

 

x Käyttöveden täyttö. Eli kun kaikki vesi on käytetty, pitää säiliö tottakai myös täyttää jos vettä aikoo vielä käyttää. Näiden täyttöön löytyy pisteitä tosi hyvin jopa ihan tavallisilta huoltoasemilta, mutta tietysti myös leirintäalueilta. 

 

x WC kasetin tyhjäys. WC:lle on siis oma erillinen kasettisäiliö. Kasetti otetaan pois luukustaan ja käydään tyhjäämässä sille varattuun paikkaan. Leirintäalueilta, ja Norjasta ihan levähdyspaikoiltakin löytyi tällaisia pisteitä johon kemiallisen WC:n sai tyhjentää. Tyhjennys on tosi helppo! 

 

x Verkkovirta, kaasu vai akku? Matkailuautosta löytyy kolme ominaisuutta, joita käytetään mm auton lämmittämiseen. Autossa on tiettyjä ominaisuuksia jotka toimiakseen vaativat verkkovirran, eli matkailuauton kytkemisen johdon päähän. Kun taas esimerkiksi lämmityksen voi hoitaa joko verkkovirralla, tai kaasulla. Autoa ei siis tarvitse joka yöksi kytkeä verkkovirtaan, vaan leiriytyminen onnistuu hyvin ilman sitäkin. Jääkaappi toimii esimerkiksi myös kaasulla. Akku taas latautuu aina autoa ajaessa. 

 

IMG_2678

IMG_3323
Matkailuautolla matkustaminen on oikeasti yllättävän helppoa, ja tämän takia myös ihan älyttömän kivaa. Tietyt jutut pitää muistaa ja huolehtia, mutta ei lainkaan niin työlästä kuin mä olin alunperin ajatellut. Autosta sisältä löytyy tuollainen ohjauspaneeli, josta saadaan tehtyä kaikki valinnat ja seurattua myös  auton asioita. Autoa sai tosiaan myös ajaa B-kortilla. Norjassa pienemmillä teillä piti olla vähän pelisilmää, koska kahta matkailuautoa ei kaikkiin mutkiin mahtunut yhtä aikaa. Mutta pääasiassa sielläkin matkan teko oli todella helppoa ja huoletonta. 
 
IMG_2267 IMG_2893 IMG_2868 Kokonaisuutena siis erittäin onnistunut reissu. Tuun kirjoittamaan teille vielä tarkemmin Norjasta, koska se vasta upea olikin! Paljon nähtiin, mutta paljon jäi myös vielä näkemättä. Tulemme varmasti myös tulevaisuudessa vuokraamaan matkailuauton, ja ei ole epäselvää kenen puoleen silloin käännymme. Asuntoauton vuokraus Tampereella ja lähialueilla kannattaa tehdä ehdottomasti Esarentiltä. Meidän kokemus on pelkästään positiivinen. Kun palautimme autoa, Esa kertoikin juuri tilanneensa ensi vuoden kaluston. Eli matkailuautot- ja vaunut ovat aina tuliteriä. Pohjois-Norjaan kannattaa myös ehdottomasti lähteä juurikin matkailuautolla. Se luo niin paljon vapautta, tinkimättä kuitenkaan lainkaan mukavuuksista. 

8 kommenttia

 1. Olipa mielenkiintoista lukea kokemuksistanne! Haaveilen matkasta Lappiin ja Norjan puolelle. Asuntoautolla olisi kiva reissata. Tänä kesänä pohjoinen jäi kokematta. Ehkä ensi vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että pidit postauksesta :) Kannattaa ehdottomasti ensi vuonna suunnata, molemmat, niin Lappi kuin Norjakin oli UPEITA! <3

   Poista
 2. No teillä on ollut kyllä tosi huikea reissu, olen kateellinen. Kesällä haaveilin asuntoauton vuokraamisesta ihan Suomen kiertämistä varten, mutta mies ei oikein innostunut. Täytyy näyttää tämä postaus hänelle ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näytä! ;) Ensi kesänä lähdette sitten kun mieskin innostuu :)

   Poista
 3. Melkoisen huikea reissu. Tuollaisella kun itsekin joskus pääsisi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! :) Suosittelen ehdottomasti käymään edes kerran elämässään tällaisella reissulla :)

   Poista
 4. Norjassa olisi kyllä hienoa päästä käymään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en osannut siitä ennen haaveilla, mutta nyt haluan sinne ehdottomasti joskus uudestaan! :)

   Poista

Ruusut, risut, kehut, parannusehdotukset ja kritiikki, kaikki on yhtä tervetullutta. Muistetaan silti pitää se kommentointi asiallisena.
Kiitos paljon kommentistasi ♥