Henna. Sisällön tarjoaa Blogger.

Money, Money, Money

Mä olen jo pitkään halunnut kirjoitella teille rahasta, rahan käytöstä, säästämisestä ja säästövinkeistä. Raha kuitenkin on aina asia joka herättää paljon mielipiteitä sekä suuria tunteita, niin positiivisia kuin negatiivisiaä. Sitä ei koskaan ole tarpeeksi, ja aina jollakin on enemmän. 
Minkälainen rahan käyttäjä minä itse sitten olen? Aloitetaan vaikka siittä minkälainen olin ennen. Ennen olin huoleton. Saatoin ostaa tuotteita esimerkiksi vain koska ne näyttivät tai tuntuivat kivoilta, koska jollakin toisellakin oli sellainen, koska ajattelin että kyllä mä tätä vielä joskus tarvitsen, tai ihan vain ostamisen ilosta. Lopulta huomasin omistavani paljon sellaista, jota en koskaan ollut käyttänyt tai tarvinnut, ja jota en koskaan tulisikaan käyttämään tai tarvitsemaan. Mulla on kuitenkin ollut säännölliset tulot jo monta vuotta, sekä opiskeluidenkin ohessa painoin paljon töitä. Sitä jotenkin tottui siihen että kyllä sitä rahaa aina tulee lisää, ja kerranhan täällä eletään. Lopulta munkin silmäni aukesivat ja havahduin, että totta, kerranhan sitä täällä vain eletään niin olisihan se joskus ihan mukava omistaa jotain suurta ja pysyvää, kuten esimerkisi oma koti. 
Mikään hyvä säästäjä mä en silti ole, mutta nykyään osaan nykyään harkita ostoksia, sekä punnita sen oikean tarpeellisuuden ja tarpeettomuuden välillä. Silloin jos mulla on oikea kohde mihin säästää ja mitä tavoitella, se on aika hyvä motivaattori säästämään. 
Tosiaan mun rahan käyttö on muuttunut todella paljon omilleen muuton jälkeen, ja siinäkin matkan varrella koko ajan fiksummaksi. Nykyään kauppareissulla tulee valittua sitä edullisempaa, eikä aina sitä kalleinta. Ihan kuin hinta tekisi tuotteesta ruokakaupassa oikeasti paljon laadukkaamman (toki toki on ne poikkeukset, en mä ihan kaikesta tätä mieltä ole) mutta yleensä. Ja mietittyä vähän etukäteen mitä tarvitsee niin välttyy niiltä hutiostoksilta jotka sitten homehtuvat jääkaappiin. Lisäksi olen alkanut panostamaan huomattavasti enemmän siihen että teen itse ruokani. Okei okei, silti tulee jonkin verran edelleen käytyä ulkona syömässä. Mutta huomattavasti vähemmän mitä ennen. Välillä kun oikeasti laskee mikä ero on ravintolasapuskalla ja kotisapuskalla hinnassa niin huhhuh. Just kun viimeks syötiin J:n kanssa ulkona viime viikonloppuna, lasku oli yhteensä 50€ hujakoilla. Sillä sais jo aika monen päivän ruuat kaupasta.

kuva_kollaasi1

Mutta tosiaan, halusin jakaa niitä ihan oikeita säästövinkkejä mitkä mä olen todennut hyödylliseksi, ja mitkä on mahdollistanut mulla kalliimpiakin hankintoja!

1. Pidä kirjaa rahan käytöstä. Ihan jokaisen euron käyttö paperille mustaa valkoiselle. Ja katso tilanen vaikka viikon päästä, ja mieti mitä kaikkea turhaa tuli ostettua. Tää on oikeasti hyvä keino aloittaa karsia niitä hutiostoksia pois. Ja pidemmälläkin tähtäimellä tämä toimii. Voit merkitä ylös jos olet ostanut esim jonkun sesongin paidan. Sesongin loputtua voit katsoa tuliko sitä oikeasti käytettyä se ainoa kerta, ei kertaakaan, vai tuliko se ihan oikeaan käyttöön useasti. Jos ei joka päivä jaksa kirjailla asioita, sitten vain kuitit talteen ja kerran viikosta niistä paperille ylös. 

2. Määrä ei korvaa laatua. Eli hankintoja tehdessä, oli ne sitten oikeastaan mitä tahansa kannattaa muistaa tuo lause. Myöskään halvalla ei saa hyvää pätee usein. Otetaan esimerkkinä vaikka laukku. Laukkuja myydään muutamasta eurosta ylöspäin. Mutta sillä muutamalla eurolla tai muutamalla kympillä ei saa kestävää laukkua. Varsinkin jos tykkää usein käyttää samaa, ei varmasti mene kauan kun se jo repsottaa ja on pian käyttö kunnoton, vaikka sen pitäisi kuinka hyvin tahansa. Sen sijaan kun sijoittaa pikkuisen enemmän kerralla, aitonahkaiseen tai muuten laadukkaaseen se palvelee vuosia. Mä ostin mun ensimmäisen MK:n laukun 2012, ja se kulkee edelleen todella usein mukana ilman moitteita.

3. Kierrätä vanhat käyttämättömät tavarat. Netti on pullollaan erilaisia kirpputoreja, sekä vanhat kivijalkakirpputoritkin pyörivät vielä mukavasti varsinkin isoimmissa kaupungeissa. Niissä tosin joutuu yleensä pulittamaan ihan tajuttomia hintoja pöytävuokrista, ja puolet tavaroista pöllitään. Mutta keinoja tosiaan on monia. Sinulle turhaksi jäänyt tavara, voi toisella olla arvokas!

4. Vältä niitä kahviloita ja ravintoloita. Toki välillä on ihana istua ns valmiiseen pöytään. Mutta ei siellä tarvitse päivästä toiseen ravata. Kahvilassakin saa helposti menemään sen 10euroa, ja syömässä kymmenestä ylöspäin. Kerta viikkoon molemmissa tekee helposti pitkälle yli 100euroa kuukaudessa.

5. Valitse kauppareissulla sitä edullisempaa sekä suunnittele ne kauppareissut etukäteen. Se saattaa tuntua hölmöltä "Eihän siinä säästä kuin muutaman euron jos otan sitä halvempaa" Totta, kerralla sinä säästät sen muutaman euron, tai jopa enemmän. Jopa vessapapereissa on ihan järkyttäviä hinnan eroja! Jos lasketaan muutama euro/kaupassa käynti. Ja lasketaan keskiarvolla 3 kaupassa käyntiä viikko. Se tekee vuodessa yli 300euroa. Vähintään. Se muutama euroa. Rainbow ja S-Ryhmän uusi Kotimaista merkki ei ole yhtään sen huonompaa mitä nämä "tunnetumpien" brändien tuotteet. Sekä tee kauppalista ennekuin menet kauppaan. Suunnitele millaista ruokaa teet, mitä siihen tarvitset, ja suunnittele se pidemmälle aikavälille kuin vain seuraavalle päivälle. Sekä vielä valitse se kauppa oikein. Me J:n kanssa käytetään 95% S-ryhmää, ja ne kerrat mitä on Cittarissa tai K-kaupassa käyty niin selkeästi on loppulasku ollut kalliimpi. Sekä bonukset saa ässästä!

6. Laita pieni tai suuri (kuinka itse haluat ja kykenet) siivu palkastasi sivuun aina palkka päivänä. Mieluiten toiselle tilille josta sitä ei saa heti puhelimella siirrettyä takaisin. Pienikin summa kerryttää suurta kokonaisuutta. Heikompana kuukautena laita sitten vaikka vain se 5€, mutta pidä periaatteesta laittaa joka kuukausi jotain kiinni.

7. Jos asut omillasi, tai vastaavanlaisesti vinkkinä kun tulet asumaan omillasi, kannattaa kilpailuttaa vakuutukset ja sähköyhtiöt. Niissä vasta isoja eroja onkin! Kerrottakoon esimerkkinä omat kokemukseni. Aikaisemmin edellis vuonna mun 3kk sähkölasku oli 40€. Tänään putosi postiluukusta taas uusi maksukappale viimeiseltä 3kuukaulta, ja se oli 23€. Kannatti siis vaihtaa. Vakuutuspuolella taas tuli yhtälailla säästöä kun vaihdon palvelun tarjoajaa jokin aika sitten. Sama asia matkapuhelin ja nettipuolella. Välillä vain kannattaa olla hereillä eikä vain maksaa sokkona.


kuva_kollaasi2 8. Kannattaa seurata tarjouksia. Ja hamstrata kun sellaisia osuu kohdalle. Toki hyvänmaun raja kannattaa pitää mielessä. Varsinkin jos jokin isompi hankinta on tulossa eteen. Omana esimerkkinä vaikka tuo mun TV. Sen hintalapussa on 999€. Mutta mä sain sen melkein puoleen hintaan. Kannatti kiertää monta eri kauppaa ja odotella tarjouksia rauhassa, eikä ottaa sitä ensimmäisen kaupan normaalihintaista mitä jo harkitsin. Tuo oli kyseisen liikkeen viimeinen kappale, sekä esittely kappale. Ei mitään vikaa, ihan uudenveroinen ja takuut ja kaikki kunnossa. Mä vain säästin pitkän pennin ja nyt mulla on se mun unelmien telkkari!

9. Liiku kävellen ja pyöräillen. Se ei kuluta mitään muuta kuin aikaa. Jos aina tulee lähdettyä sillä autolla, se tuo helposti hurjan määrän kuluja lisää.

10. Alkoholin ja tupakan käytön miettiminen. Tupakoinnista ei kukaan hyödy yhtään mitään. Ja siihen jos johonkin saa varmasti uppoamaan ihan älyttömiä määriä rahaa. Yksi kaveri just laski mitä hänellä meni tupakkaan ennen vuodessa, ja muistaakseni se oli jossain 600-700€ välillä, mikä on musta ainakin ihan hirveä summa savuna ilmaan. Eikä hän edes ollut niitä eniten polttavia. Mä en itse ole koskaan ollut mikään alkoholin suurkuluttaja. Harvoin käytän edes kyseistä tuotetta. Ja silloinkin tyydyn siihen yhteen tai kahteen. Nuorempana varsinkin sain paljon ihmettelyjä ja kyseenalaistamista siitä miten mulla oli muka vara maksaa omat menoni ja hankitani. Kun jättää alkoholin käytön minimiin, eikä polta niitä seteleitä savuna ilmaan sitä jää itselle yllättävän paljon käyttöön kaikkeen muuhun.

11. Maksa laskut ajoissa. Muistutusmaksut ja korot juoksee nykyään heti ja lujaa.

12. Mieti tarvitsetko sitä oikeasti. Mieti monelta kantilta, mieti mitä muuta sillä rahalla saa, mieti mihin kaikkeen sitä käyttäisit. Esimerkiksi jokin uusi paita. Kokoa päässäsi sen paidan ympärille vähintään kolme asua, jos et helposti keksi niitä, et tule paitaa sen arvosta käyttämään.

13. Lainaa kirjat kirjastosta, sekä lue lehdet siellä. Lehtien ostaminen ja tilaaminenkin on nykyään ihan älyttömän kallista. Lisäksi jos mielit katsella leffoja, kannattaa puntaroida leffassa käynnin ja vuokraleffan väliltä. Makuunista esimerkiksi saa vuokraleffoja alkaen 2,5€ ja uutuudetkin saa alle vitoseen. Jos käyt Finnkinolla leffassa, kymppi ei riitä, ja harvoin sitä tulee yksin käytyä.

14. Pidä järki mukana ja mieli kirkkaana. Hyvillä ja mietityillä valinnoilla saa paljon säästöä aikaan. Kaikesta ei aina tarvitse luopua. :)6 kommenttia

 1. Tähän vielä noista laukuista puheenollen, kannattaa niitä kalliimpiakin verrata keskenään. Mulla oli tiedossa Hilfigerin laukku jonka haluan, mutta kiersin ihan muuten vain myös Korsin laukut vaikka tiesin etten sellaista tuu ostamaan. Vastaan tulikin samanlainen laukku Korsilta kuin se Hilfiger minkä aioin ostaa. Hintalappua kun katsoin, Kors oli melkein puolet kalliimpi. Eli kannattaa vertailla myös näissä hintoja, eikä aina ostaa sitä merkkiä mikä on just sillä hetkellä kovimmassa huudossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä olen osittain samaa mieltä. Mutta jos on tiettyyn brändiin mieltynyt, ei se ole sama-asia eikä samanlainen jos sen ostaa toiselta merkiltä :) Laatu voi olla varmasti vastaava/parempi tai huonompi. Mutta ymmärrän pointtisi! :)

   Poista
 2. Hyviä vinkkejä :). Suurin osa oli tuttuja tapoja, joita teen itsekin. Tavat syntyi aikalailla heti kotoa muutettua omilleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samallai täällä tavat syntyivät omilleen muuton jälkeen ja pikkuhiljaa niitä muodostellaan lisää kun todetaan joku tapa hyväksi! :)

   Poista
 3. Ihan loistava postaus ja tosi hyviä vinkkejä! Tää olikin mulle ajankohtainen aihe, sillä ensi syksynä koittaa muutto pois vanhempien luota :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla että postauksesta oli hyötyä! :)

   Poista

Ruusut, risut, kehut, parannusehdotukset ja kritiikki, kaikki on yhtä tervetullutta. Muistetaan silti pitää se kommentointi asiallisena.
Kiitos paljon kommentistasi ♥