Henna. Sisällön tarjoaa Blogger.

RAHA - RAHA - RAHA

Puhutaanpas hetki tuosta paljon puheita, tunteita, ja ajatuksia herättävästä aiheesta. Rahasta. Mutta, tarkastellaankin tällä kertaa sen käyttöä ja käyttämättömyyttä. Eli säästämistä ja budjetointia. Mä saan silloin tällöin kyselyitä, yleensä tosin melko negatiiviseen sävyyn kirjoitettuja, että miten mulla on vara asioihin ja juttuihin mitä mulla on. Rahasta pitäisi yleisesti ottaen pystyä puhumaan enemmän ja avoimemmin. Mä en silti kirjoita mitä mä tienaan tai paljonko mulla on säästötilillä. Koska ne ei kuulu julkiseen blogiin, eikä auta ketään säästämään omia rahojaan. Mutta miten ja kuinka mä säästän ja missä asioissa mä säästän, niistä mä kirjoitan mielelläni. Mä oon kerran aikaisemminkin kirjoitellut vähän vastaavan postauksen otsikolla "missä panosta ja missä pihistän" klikkaamalla otsikkoa voitte käydä lukemassa myös kyseisen postauksen mikäli kiinnostaa. 


Rahalla on mun mielestä aivan turhan huono "maine" Suomessa. Sellainen kielletty puheenaihe -leima. Raha myös aiheuttaa näin suoraan sanottuna ihan helvetisti kateutta ja sitä kautta pahuutta. Ja tätä mä en ole koskaan, en sitten tippaakaan ymmärtänyt. Miten se on jonkun toisen lompakosta pois, jos jonkun toisen lompakossa on enemmän tai vähemmän rahaa? Kuitenkin käytännössä aina löytyy joku, jolla on sitä enemmän, ja aina löytyy joku, kellä on sitä vähemmän. Silti raha ei todellakaan määritä kuka on parempi tai tärkeämpi. 

 

DSC_8418

No mutta se siitä, jatketaan säästämisestä, ja erityisesti siitä miten mä säästän. Mulla on kolme tiliä yritystilin lisäksi. Käyttötili, johon mulla on pankkikortti. Ja kaksi erilaista säästötiliä. Toiselle näistä mä laitan suht tasaisia summia joka kuukausi, ja kerrytän pottia. Tätä pottia on myös tarkoitus jatkossa sijoittaa eri tavalla. Koska pelkästään tilillä rahaa ei kannata makuuttaa. Sitten mulla on toinen, ns tavoite säästötili. Jos mä säästän esimerkiksi uuteen laukkuun tms vähän kalliimpaan kertaostokseen, mä säästän tälle tilille. Tän tilin kanssa mulla on siis käytännössä aina jokin tietty juttu mihin mä säästän. Jos tällaista ei ole, mä laitan kaikki menemään varsinaiselle "pääsäästötilille". Tänne mä myös laitan kaikki rahat, joita mä saan esimerkiksi kirpputorimyynneistä tai tavaroista joita myyn nettikirpputoreilla. Täältä mä myös yleensä shoppailen kaikki uudet pienemmätkin jutut. Käyttötilillä mä pidän yleensä vain ruoka yms päivittäisjuttuihin tarvittavat rahat. Mulle tää tapa toimii ihan älyttömän hyvin. 


Mihin mä sitten kiinnitän erityisesti huomiota siinä, että tilille ja käyttöön jäisi mahdollisimman paljon rahaa aina kuukauden lopussa? No tässä muutama hyvä säästövinkki:


x Älä ravaa ulkona kahvilla ja syömässä. Vaan tee ruokaa kotona. Ulkona syömiseen ja kahvitteluun saa hukkumaan ihan älyttömän ison rahan kuukaudessa. Mäkin käyn ulkona syömässä, mutta huomattavan paljon enemmän me laitetaan kotona ruokaa. 


x Kilpailuta ruokakaupat ja osta isompi satsi kerralla. Me on todettu Prisman olevan ehdottomasti halvin vaihtoehto. Lisäksi bonuksia kertyy takaisin päin 40-90€/kk jotka menee suoraan yhteiselle matkasäästötilille. Kun myös suunnittelee ja ostaa useamman päivän ruuat kerralla, ei tule niin paljoa heräteostoksia tehtyä. 


x Kilpailuta sähkö, vakuutukset, ja puhelin/nettiliittymä. Tai oikeastaan ihan kaikki mitä voit. Varsinkin sähkössä ja vakuutuksissa voi säästää oikeasti merkittäviä summia rahaa. Mä oon myynyt oman yrityksen kautta Helenin sähköä välissä jonkun aikaa, ja useita kertoja kohdalle osui ihmisiä jotka säästivät 500-800€/vuodessa, ihan vain uusimalla sähkösopimuksen. Jos muuten sähkötarjous kiinnostaa, niin mulle saa edelleen laittaa aiheesta sähköpostia tai vaikka Facebookissa viestiä. Joko suoraan omalla henkilökohtaiselle tilille tai sitten tälle blogin tilille. Vakuutuksissa sama homma, säännöllisesti kilpailuttamalla säästää äkkiä pitkän pennin. 


x Harkitse ostoksiasi. Isommat ja pienemmätkin hankinnat, kannattaa aina harkita. Esimerkiksi vaatteiden kohdalla mä itse noudatan sellaista sääntöä, että jos en suht nopeasti pysty päässäni muodostamaan kolmea erilaista asukokonaisuutta kyseisen vaatteen kanssa. En osta sitä. Jos yksittäinen tuote maksaa yli 100€. Nukun yön yli, ja jos olen vielä seuraavana päivänä samaa mieltä niin sitten harkitsen tosissani. Kannattaa myös nähdä vaivaa, että mistä tuotteen yleensäkin ostaa, hinnoissa on paljon eroja, ja kannattaa seurata erilaisia kampanjoita. Jos tiedän tarvitsevani esim Sokokselta jotain isompaa, odotan asiakasomistajapäiviä tai alennuskuponkia esimerkiksi.


Tässä nyt muutamia mun arjessa toimivia säästövinkkejä, lisää vinkkejä voi lukea esimerkiksi tästä tai  myös täältä


DSC_8433

Noh, säästämiseen ja rahan käyttöön muutenkin on aina hyvä laatia budjetti. Se on käytännössä se koko homman perusta ja tukipilari. Kun pidät kirjaa siitä, kuinka paljon rahaa tulee ja kuinka paljon rahaa menee, on taloutta huomattavan paljon helpompi hallita. Mä oon itse laatinut oman budjettini suoraan exceliin. Se on mulle helpoin tapa. Sarakkeissa on selkeästi paljonko rahaa minäkin kuukautena tilille tulee, ja samaan sarakkeeseen on laskettu kyseisen kuukauden pakolliset menot jotka ovat jo tiedossa siinä kohtaa. Tämän jälkeen teen suunnitelman lopuille. Tietty määrä suoraan säästöön jne. Budjetointi on siis todella tärkeää koko hommassa, jotta on jotain mitä säästää. 

4 kommenttia

 1. pakollisten kulujen jälkeen säästöön ei kyllä paljoa liikene..

  VastaaPoista
 2. Rahasta pitäisi kyllä ehdottomasti pystyä puhumaan avoimemmin :)

  VastaaPoista
 3. Tuntuu, että raha on tabu mutta tavallaan taas sitä pitää olla, jotta on onnellinen. Rahasta on muodostunut onnellisuuden mittari.

  VastaaPoista
 4. Mä olen kirjoitellut myös useamman kerran rahasta. Se on super mielenkiintoinen aihe ja mua kiinnostaa myös kaikki säästämis/sijoitus vinkit :)
  Mun postauksia rahaan liittyen löytyy esimerkiksi seuraavien linkkien takaa:

  https://lovebeyondwordsblog.vaikuttajamedia.fi/2021/01/11/20-ajatusta-rahasta/
  https://lovebeyondwordsblog.vaikuttajamedia.fi/2019/02/04/tavoite-reissurahat-saastamalla/

  VastaaPoista

Ruusut, risut, kehut, parannusehdotukset ja kritiikki, kaikki on yhtä tervetullutta. Muistetaan silti pitää se kommentointi asiallisena.
Kiitos paljon kommentistasi ♥